Ferritin and percent transferrin saturation levels predict type 2 diabetes risk and cardiovascular disease outcomes.

Dieses Thema enthält 2 Antworten und 2 Teilnehmer. Es wurde zuletzt aktualisiert von Markus Markus 26.05.2018 um 21:10.

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    Markus
    Markus
    Teilnehmer
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    Höhere Ferritinwerte nutzen nur bis 100 ng/ml etwas, darüber hinaus verbessern sie die Eisenversorgung nicht weiter, sie erhöhen nur das Risiko für Herzerkrankungen und T2-Diabetes

    Zitat


    Type 2 diabetes (T2D) and cardiovascular disease (CVD) risk associate with ferritin and percent transferrin saturation (%TS) levels. However, increased risk has been observed at levels considered within the "normal range" for these markers.
    OBJECTIVE:

    To define normative ferritin and %TS levels associated with T2D and CVD risk.
    METHODS:

    Six-monthly ferritin, %TS and hemoglobin levels from 1,277 iron reduction clinical trial participants with CVD (peripheral arterial disease, 37% diabetic) permitted pair-wise analysis using Loess Locally Weighted Smoothing plots. Curves showed continuous quantitative ferritin, hemoglobin (reflecting physiologic iron requirements), and %TS (reflecting iron transport and sequestration) levels over a wide range of values. Inflection points in the curves were compared to ferritin and %TS levels indicating increased T2D and CVD risk in epidemiologic and intervention studies.
    RESULTS:

    Increasing ferritin up to about 80 ng/mL and %TS up to about 25% TS corresponded to increasing hemoglobin levels, and minimal T2D and CVD risk. Displaced Loess trajectories reflected lower hemoglobin levels in diabetics compared to non-diabetics. Ferritin levels up to about 100 ng/mL paralleled proportionately increasing %TS levels up to about 55%TS corresponding to further limitation of T2D and CVD risk. Ferritin levels over 100 ng/mL did not associate with hemoglobin levels and coincided with increased T2D and CVD risk.
    CONCLUSIONS:

    Recognition of modified normal ranges for ferritin from about 15 ng/mL up to about 80-100 ng/mL and %TS from about 15% up to about 25-55% may improve the value of iron biomarkers to assess and possibly lower T2D and CVD risk.


    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28474556

    #126109 hilfreich: 0
    Zopiclon
    Zopiclon
    Teilnehmer
    6 pts
    Beiträge: 515

    ich rate mal:
    das zählt nur für den unbewegten Menschen

    Gruss

    #126110 hilfreich: 0
    Markus
    Markus
    Teilnehmer
    8 pts
    Beiträge: 2646

    Das ist hier der Studienbereich und hier gilt wie in jeder öffentlichen Bibliothek: hier herrscht Schweigen- geredet und diskutiert wird hier nicht. Dafür gibt es andere Forumsbereiche…

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